Blockchain Nedir: Bilmeniz Gereken Her Şey (2022)

Çevrimiçi ödeme yapmak istiyorsanız, bir hesap açmanız ve kredi kartı bilgilerini sağlamanız gerekir. Kredi kartınız yoksa banka havalesi ile ödeme yapabilirsiniz. Kripto para birimlerinin yükselişi ile bu yöntemler eskiyebilir.

Blockchain Nedir: Bilmeniz Gereken Her Şey (2022)

Çevrimiçi ödeme yapmak istiyorsanız, bir hesap açmanız ve kredi kartı bilgilerini sağlamanız gerekir. Kredi kartınız yoksa banka havalesi ile ödeme yapabilirsiniz. Kripto para birimlerinin yükselişi ile bu yöntemler eskiyebilir.

Kişisel bilgilerinizi vermek zorunda kalmadan işlem ve daha birçok şeyi yapabileceğiniz bir dünya hayal edin. Artık bankalara veya hükümetlere güvenmeniz gerekmeyen bir dünya. Kulağa harika geliyor, değil mi? Bu tam olarak blockchain teknolojisinin yapmamıza izin verdiği şey.

Bilgisayarınızın sabit diski gibidir. Blockchain, verileri bir zincirdeki bağlantılar gibi birbirine bağlanan dijital bloklarda depolamanıza izin veren bir teknolojidir. 

Blockchain teknolojisi ilk olarak 1991 yılında iki matematikçi, Stuart Haber ve W. Scot Stornetta tarafından icat edildi. İlk önce, zaman damgalarının kurcalanmamasını sağlamak için sistemi önerdiler.

Birkaç yıl sonra, 1998'de yazılım geliştiricisi Nick Szabo, "Bit Gold" adını verdiği dijital ödeme sistemini güvence altına almak için benzer türde bir teknoloji kullanmayı önerdi. Ancak bu yenilik, Satoshi Nakamoto ilk Blockchain ve Bitcoin'i icat ettiğini iddia edene kadar benimsenmedi.

Peki, Blockchain Nedir?

Blok zinciri, bir bilgisayar ağının düğümleri arasında paylaşılan dağıtılmış bir veritabanıdır. Bilgileri dijital formatta kaydeder. Birçok kişi, bitcoin hakkında bilgi aramaya başladıklarında ilk olarak blok zinciri teknolojisini duydu.

Blockchain, işlemlerin güvenli, merkezi olmayan kayıtlarını sağlamak için kripto para sistemlerinde kullanılır.

Blockchain, doğruluğu sağlamak için üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan insanların bir veri kaydının aslına uygunluğunu ve güvenliğini garanti etmelerine izin verdi.

Bir blok zincirinin nasıl çalıştığını anlamak için şu temel adımları göz önünde bulundurun:

  • Blockchain, bilgileri “bloklarda” toplar.
  • Bir bloğun bir depolama kapasitesi vardır ve bir kez kullanıldığında kapatılabilir ve daha önce hizmet verilen bir bloğa bağlanabilir.
  • Bloklar, "Blockchains" adı verilen zincirler oluşturur.
  • Kapasitesi dolana kadar en fazla içeriğe sahip bloğa daha fazla bilgi eklenecektir. Süreç kendini tekrar eder.
  • Zincirdeki her bloğun kesin bir zaman damgası vardır ve değiştirilemez.

Blockchain hakkında daha fazla bilgi sahibi olalım.

Blok zinciri nasıl çalışır?

Blockchain, dijital bilgileri kaydeder ve değiştirmeden ağ üzerinden dağıtır. Bilgi birçok kullanıcı arasında dağıtılır ve değiştirilemeyen veya yok edilemeyen değişmez, kalıcı bir defterde saklanır. Bu nedenle blockchain "Dağıtılmış Defter Teknolojisi" veya DLT olarak da adlandırılır.

İşte nasıl çalıştığı:

  • Birisi veya bir bilgisayar işlem yapacak
  • İşlem ağ boyunca iletilir.
  • Bir bilgisayar ağı işlemi onaylayabilir.
  • Onaylandığında, bir bloğa bir işlem eklenir
  • Bloklar bir geçmiş oluşturmak için birbirine bağlanır.

Ve bu onun güzelliği! İşlem karmaşık görünebilir, ancak modern teknoloji ile dakikalar içinde yapılır. Ve teknoloji hızla ilerlediğinden, işlerin hiç olmadığı kadar hızlı hareket etmesini bekliyorum.

  • Sisteme yeni bir işlem eklenir. Daha sonra dünya çapında bulunan bir bilgisayar ağına iletilir. Bilgisayarlar daha sonra işlemin gerçekliğini sağlamak için denklemleri çözer.
  • Bir işlem onaylandıktan sonra, onaydan sonra bir bloğa yerleştirilir. Her işlemin kalıcı bir geçmişini oluşturmak için tüm bloklar birbirine zincirlenir.

Blockchainler nasıl kullanılır?

Blockchain, kripto para biriminin ayrılmaz bir parçası olsa da, başka uygulamaları da vardır. Örneğin blockchain, işlemlerle ilgili güvenilir verileri depolamak için kullanılabilir. Birçok kişi blok zincirini bitcoin ve ethereum gibi kripto para birimleriyle karıştırıyor.

Blockchain halihazırda Walmart, AIG, Siemens, Pfizer ve Unilever gibi bazı büyük şirketler tarafından benimseniyor. Örneğin, IBM'in Food Trust'ı, gıdanın nihai varış noktasına ulaşmadan önceki yolculuğunu izlemek için blok zinciri kullanır.

Bazılarınız bu uygulamayı aşırı bulsa da, gıda tedarikçileri ve üreticileri, paketlenmiş gıdalarda E. coli ve Salmonella gibi bakteriler bulunduğundan, ürünlerinin izini sürme politikasına bağlı kalmaktadır. Ek olarak, yer fıstığı gibi tehlikeli alerjenlerin yanlışlıkla belirli ürünlere bulaştığı izole vakalar olmuştur.

Bir salgının kaynaklarının izini sürmek ve belirlemek, aylar veya yıllar sürebilen zorlu bir iştir. Bununla birlikte, Blockchain sayesinde şirketler artık yiyeceklerinin tam olarak nerede olduğunu biliyorlar - böylece yerini takip edebilir ve gelecekteki salgınları önleyebilirler.

Blockchain teknolojisi, bir tehlike durumunda sistemlerin çok daha hızlı tepki vermesini sağlar. Ayrıca modern dünyada birçok başka kullanımı vardır.

Blockchain Ademi Merkeziyetçiliği Nedir?

Blockchain teknolojisi, halka açık olsa bile güvenlidir. İnsanlar bir internet bağlantısı kullanarak teknolojiye erişebilir.

Hiç tüm verilerinizi tek bir yerde sakladığınız ve bu tek güvenli yerin tehlikeye girdiği bir durumda bulundunuz mu? Depolama sistemlerinizin güvenliği tehlikeye girdiğinde bile verilerinizin dışarı sızmasını önlemenin bir yolu olsaydı harika olmaz mıydı?

Blok zinciri teknolojisi, işlemler hakkında bilgi depolamak için farklı konumlarda birden fazla bilgisayar kullanarak bu durumdan kaçınmanın bir yolunu sunar. Bir bilgisayar bir işlemle ilgili sorunlar yaşarsa, diğer düğümleri etkilemez.

Bunun yerine, diğer düğümler, yanlış düğümünüze çapraz başvuru yapmak için doğru bilgileri kullanır. Buna, tüm bilgilerin birden fazla yerde depolandığı anlamına gelen “Merkezi Olmayanlaştırma” denir.

Blockchain, verilerinizin gerçekliğini garanti eder - yalnızca doğruluğunu değil, aynı zamanda geri döndürülemezliğini de. Yasal sözleşmeler, eyalet kimlikleri veya bir şirketin ürün envanteri gibi kaydedilmesi zor olan verileri depolamak için de kullanılabilir.

Blockchain'in Artıları ve Eksileri

Blockchain'in birçok avantajı ve dezavantajı vardır. 

Artıları

  • Doğrulama sürecine insan müdahalesi olmadığı için doğruluk artar.
  • Adem-i merkeziyetçiliğin en güzel yanlarından biri, bilgiyi kurcalamayı zorlaştırmasıdır.
  • Güvenli, özel ve kolay işlemler
  • Bir bankacılık alternatifi ve kişisel bilgilerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar

Eksileri

  • Veri depolamanın sınırları vardır.
  • Yönetmelikler yerden yere farklılık gösterdiği için sürekli değişiyor.
  • Yasa dışı faaliyetler için kullanılma riski vardır 

Blockchain Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde blockchain hakkında en sık sorulan soruları cevaplayacağım.

Blockchain bir kripto para birimi midir?

Blockchain bir kripto para birimi değil, kripto para birimlerini mümkün kılan bir teknolojidir. Her işlemi sorunsuz bir şekilde kaydeden dijital bir defterdir.

Blockchain'in hacklenmesi mümkün mü?

Evet, blok zinciri teorik olarak saldırıya uğrayabilir, ancak başarılması karmaşık bir iştir. Bir kullanıcı ağı onu sürekli olarak inceler ve bu da blok zinciri hacklemeyi zorlaştırır.

En önde gelen blockchain şirketi hangisidir?

Coinbase Global şu ​​anda dünyanın en büyük blockchain şirketidir. Şirket, dijital para ekonomisi için övgüye değer bir altyapı, hizmetler ve teknoloji işletiyor.

Blockchain'in sahibi kim?

Blockchain, merkezi olmayan bir teknolojidir. Düğümlerle bağlantılı bir dağıtılmış defterler zinciridir. Her düğüm herhangi bir elektronik cihaz olabilir. Böylece, kişi blok zincirine sahip olur.

Bitcoin ve Blockchain teknolojisi arasındaki fark nedir?

Bitcoin, Blockchain teknolojisi tarafından desteklenen bir kripto para birimidir, Blockchain ise dağıtılmış bir kripto para birimi defteridir. 

Blockchain ve Veritabanı arasındaki fark nedir?

Genel olarak bir veritabanı, bir veritabanı yönetim sistemi kullanılarak saklanabilen ve düzenlenebilen bir veri topluluğudur. Veritabanına erişimi olan kişiler, orada depolanan bilgileri görüntüleyebilir veya düzenleyebilir. Veritabanlarını uygulamak için istemci-sunucu ağ mimarisi kullanılır. blok zinciri ise dağıtılmış bir sistemde depolanan bloklar adı verilen büyüyen bir kayıt listesidir. Her blok, bir önceki bloğun kriptografik karmasını, zaman damgasını ve işlem bilgilerini içerir. Blok zincirinin tasarımı nedeniyle verilerin değiştirilmesine izin verilmez. Teknoloji, merkezi olmayan kontrole izin verir ve diğer taraflarca veri değişikliği risklerini ortadan kaldırır.

Son Söz

Blockchain geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde muhtemelen her türlü endüstriye entegre edildiğini göreceğiz. Finanstan sağlık hizmetlerine kadar blockchain, verileri depolama ve paylaşma şeklimizde devrim yaratabilir. Şu anda blok zinciri sistemlerini benimseme konusunda bazı tereddütler olsa da, 2022-2023'te (ve 2026'da daha da az) durum böyle olmayacak. İnsanlar teknolojiyle daha rahat hale geldiklerinde ve bunun kendileri için nasıl çalışabileceğini anladıklarında, sahipler, CEO'lar ve girişimciler, kendi kazançları için blok zinciri teknolojisini hızla kullanmaya başlayacaklar. Umarım bu makaleyi beğenirsiniz herhangi bir sorunuz varsa yorumlar bölümünde bana bildirin

tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow