CDC, Doktorları Kökeni Açık Olmayan Gizemli Bir Bakteri Salgını Hakkında Uyardı

Üç eyaletteki üç kişinin, normalde insanlar arasında bulaşmayan, genellikle ölümcül olan tropikal hastalık melioidozuna nasıl yakalandığı bilinmiyor.

CDC, Doktorları Kökeni Açık Olmayan Gizemli Bir Bakteri Salgını Hakkında Uyardı

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, doktorları, ABD'de nadiren görülen bir bakterinin neden olduğu, şimdiye kadar en az bir kişiyi öldüren ve iki kişiyi hastaneye kaldıran üç eyalette garip bir hastalık kümesi hakkında uyarıyor. Melioidoz adı verilen hastalık oldukça ölümcül olabilir, ancak normalde insanlar arasında bulaşıcı olarak kabul edilmez. Yetkililer, vakalar bağlantılı gibi görünse de, bu kurbanların bakterileri nasıl kaptığını bilmiyorlar.

Mart 2021'den bu yana, CDC Çarşamba günü bir sağlık uyarısında duyurdu , komşu olmayan üç eyalette (Kansas, Texas ve Minnesota) en az üç kişinin  melioidoza yakalandığı biliniyor. İlk kurban, önceden akciğer ve karaciğer sorunları olan bir adam, hastaneye kaldırıldıktan 10 gün sonra öldü. Diğer ikisi, bir kadın ve çocuk, Mayıs ayında tespit edildi. Ve bir hasta o zamandan beri bir geçiş bakım ünitesine taburcu olurken, diğeri hastanede kalmaya devam ediyor.

Bir CDC temsilcisi Gizmodo'ya bir e-postada, "CDC, Kansas, Texas ve Minnesota'daki eyalet sağlık yetkilileriyle, biri ölüm de dahil olmak üzere, melioidoz adı verilen nadir ancak ciddi bir bakteriyel enfeksiyonun üç vakasını araştırmak için çalışıyor" dedi.

Whitmore hastalığı olarak da adlandırılan melioidoz , çubuk şeklindeki bakteriler Burkholderia pseudomallei'den kaynaklanır.ve birçok hayvan ve insan türünü etkileyebilir. Semptomları spesifik değildir, diğer birçok hastalığa benzer ve enfeksiyonun vücutta nerede bulunduğuna bağlıdır. Enfeksiyonların çoğu örneğin ateşe neden olur, ancak solunum yollarında öksürük, göğüs ağrısı ve iştah azalmasına neden olabilir. Ayrıca hayatı tehdit eden sepsise neden olabileceği kan dolaşımına da yayılabilir ve hatta beyne veya sinir sistemine bile ulaşabilir. Melioidozu teşhis etmek zor olduğu için (bazı otomatik testler, bakterileri ilk vakada meydana gelen başka bir türle karıştırabilir), uygun tedavi genellikle ertelenir. Ancak IV yoluyla verilen agresif antibiyotiklerle bile, yine de düzenli olarak ölümcüldür ve %10 ila %40'ın üzerinde ölüme neden olur.Semptomlar başladığında kurbanlarının. Ayrıca vücutta uykuda kalabilir ve bir kişinin sağlığı başka nedenlerle azalana kadar hastalığa neden olmaz.

B. pseudomallei , tropik ortamların toprağında ve suyunda doğal olarak her yerde yaşar ve insanlar, özellikle dünyanın bozulduğu yağmurlu bir mevsimden sonra, genellikle onunla bu şekilde temas eder. Nadiren de olsa aerosol haline geldiği ve havada ve hayvanlar veya insanlar arasında yayılabileceği bilinmektedir. Yine de yüksek öldürücülüğü, takip edilmesi zor doğası ve havadaki potansiyeli ABD gibi hükümetlerin onu Ebola, çiçek hastalığı ve şarbon gibi diğer mikroplarla eşit bir biyoterör tehdidi olarak görmelerine yol açtı .

Iowa Eyalet Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Halk Sağlığı Merkezi'ne göre, bugüne kadar, Kuzey Amerika'nın doğal ortamlarında bakteri bulunmadı . Bu nedenle, ABD'deki vakalar nadiren tespit edildiğinde, genellikle endemik olduğu bir ülkeye seyahat etmek için izlenir. Ancak buradaki açıklama bu gibi görünmüyor, çünkü hasta ailelerinin hiçbiri son zamanlarda ülke dışına veya evlerinden uzaklara herhangi bir seyahat bildirmedi. Ancak vakaların bir şekilde bağlantılı olduğu görülüyor, çünkü üçüne de genetik olarak benzer bakteri türleri bulaşmıştı.

Ajans, "Testler ortak bir enfeksiyon kaynağı olduğunu gösteriyor, ancak bu kaynak henüz tespit edilmedi" dedi. “CDC, vakaların tespit edildiği eyaletlerden alınan çevresel örneklerin yanı sıra, bu kişilerin ortak olarak sahip olduğu maruziyetleri veya ürünleri değerlendirmek için eyaletlerle birlikte çalışıyor. Ek olarak, CDC uzmanları, enfeksiyonun nedenini araştırmaya yardımcı olmak için epidemiyolojik yardım sağlıyor."

CDC, salgın için bazı teorilerin olası olmadığını düşünüyor. CDC'nin Bakteriyel Özel Patojenler Şubesinde epidemiyoloji ekibi lideri William Bower'a göre, genetik analiz, B. pseudomallei'nin ABD'de yeni bir ev kurmadığını gösteriyor , çünkü kurbanlarda bulunan suşlar başka yerlerde bulunan suşlara benzemiyor. Amerika'da.

Şu anda, soruşturma altındaki vakaların biyolojik bir saldırının sonucu olduğuna dair hiçbir kanıt yok” dedi.

Yine, bu ABD'de büyük bir salgın olmaya hazırlanan bir hastalık değil ve Kuzey Amerika'da seyahatin neler olup bittiğini açıklayamadığı başka nadir vakalar da oldu. Şimdilik, CDC halk için riskin düşük olduğunu düşünüyor. Ancak bu salgın, özellikle başkalarını rahatsız edebilecek ortak bir kaynak varsa, çözülmesi gereken bir gizemdir. Genel olarak melioidozun, bir hastalık kaynağı olarak yeterince çalışılmadığı ve yeterince takdir edilmediği düşünülmektedir . Örneğin, her yıl dünya çapında en az 89.000 insanı öldürdüğü tahmin edilse de, geçiş ücreti çok daha yüksek olabilir.

CDC, uyarısında doktorlardan, seyahat geçmişi olmasa bile, uyumlu semptomlar için olası bir tanı olarak melioidozu düşünmelerini ister; ayrıca onlardan, B. pseudomallei ile karıştırılabilecek başka birkaç bakteriyle karşılaştılarsa, otomatik tanımlama kullanarak testleri tekrarlamayı düşünmelerini ister .

CDC, "CDC, sağlık çalışanlarını daha fazla vaka potansiyelinin farkında olmaya ve vakaları eyalet sağlık departmanlarına bildirmeye teşvik ediyor" dedi.

tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow