Elon Musk'ın 150 milyon dolarlık hayır kurumu harcaması çılgınlığı

Teksas okulları. Bir gıda bankası. Şimdi bir iklim değişikliği ödülü. Tesla'nın kurucusu, Büyük Hayırseverliği keşfeder.

Elon Musk'ın 150 milyon dolarlık hayır kurumu harcaması çılgınlığı

Elon Musk hayırsever bir harcama çılgınlığı yapıyor.

Musk, kısa bir süre dünyanın en zengin kişisi olduktan hemen sonraki aylarda , bir hayırsever olarak profilini değiştiriyor, görünüşe göre her birkaç haftada bir hediyeler taşıyor gibi görünüyor - kamuoyunda. Bu, Musk'ın mahremiyet arzusundan ve on yıldır ülkenin en zengin insanlarından biri olmasına rağmen, büyük bir bağışçı olarak görece zayıf geçmişinden bir ayrılışı temsil ediyor .

Son birkaç ayda, Tesla'nın kurucusu, hayatındaki en agresif hayırseverlik çizgisine girmiş gibi görünüyor, o kadar hızlı hareket ediyor ki, bazen alıcıları uyarmakta başarısız oluyor. Şimdiye kadarki en büyük halka açık bağışlarını, kariyerinin herhangi bir noktasını geride bırakacak gibi görünen bir hızla yapıyor. Tüm bu etkinlik, Perşembe günü Musk'ın yarattığı iklim yarışmasının galibi için 100 milyon dolarlık bir ikramiye olan en büyük bağış için heyecan verici bir sunumda konuştuğunda vurgulanacak.

Recode raporlarına ve kamuya açık duyurulara göre Musk, 2021'in sadece ilk dört ayında yaklaşık 150 milyon doları doğrudan hayır kurumlarına taahhüt etti. Bu, Recode'un 2021'den önceki tüm hayırsever bağışlarına ilişkin en iyi tahminini iki katından fazla artırıyor; bu , mevcut bilgilere göre yaklaşık 100 milyon dolar tutarına ulaştı .

Ve hepsi bu değil. Recode, son birkaç aydır perde arkasında Musk'ın vakfının diğer büyük hayırseverlere ve aracılara hibe için fikir bulmak ve en iyi uygulamaları öğrenmek için daha fazla zaman harcadığı anlatılıyor.

Musk'ın zayıf hayırsever ekibinin - tam zamanlı çalıştığı bilinmeyen - bunu yapması mantıklı geliyor. Hayırseverler, Musk'ın son zamanlarda baş ettiği bir rahatsızlık olan para bağışlamak için değerli yerler bulmakta zorlanıyorlarsa, birbirlerinin fikirlerini ödünç almaya ve notlarını paylaşmaya teşvik edilir.

"Eleştirel geri bildirimler her zaman çok takdir ediliyor ve gerçekten fark yaratan (göründüğünden çok daha zor) para bağışlamanın yollarını" Ocak ayında tweetledi .

Daha sonra olanların bir kısmı tesadüftü. Bunun bir kısmı o tweet'in sonuçlarıydı. Önümüzdeki üç ay boyunca Musk şunları taahhüt etti:

  • Perşembe günkü ödül için 100 milyon dolar
  • Güney Teksas'taki Rio Grande Vadisi'ndeki kar amacı gütmeyen kuruluşlara 30 milyon dolar; Bunun 20 milyon doları yerel bölge ve sözleşmeli okullara gidiyor, diğer 10 milyon doları ise Teksas, Brownsville şehrinin merkezini yeniden canlandırmak içindir.
  • Bir sözcü, çevrimiçi kurslar için bir platform olan ve kar amacı gütmeyen kuruluşa tam bir "sürpriz" olarak gelen Khan Academy'ye 5 milyon dolar kazandırdı.
  • Koronavirüsü inceleyen bir çift Bostonlu araştırmacıya 5 milyon dolar
  • Yeni memleketi Musk ve vakfında gıda bankalarını işleten Feeding Texas'a 1 milyon dolar
  • Barstool Sports tarafından yönetilen bir fona açıklanmayan miktarlar için hediyeler ( başlangıçta direndikten sonra ); SteamSpace tarafından yürütülen alan odaklı bir yarışma; ve gelişmekte olan dünyada internet erişimini genişletmek için UNICEF tarafından yürütülen bir proje

Ancak Musk'ın bugüne kadarki en büyük hayırsever taahhüdü olan XPrize yarışmasıdır. 100 milyon dolar, atmosferdeki karbondioksiti yakalamak ve onu kalıcı olarak kilitlemek için en iyi teknolojileri üreten girişimcilere verilecek. Musk, dört yıllık yarışmanın ayrıntılarını açıklayacak ve Florida, Cape Canaveral'dan canlı bir yayında soruları yanıtlamaya hazırlanıyor.

Bu bağış, Ocak ayındaki tweet'inin doğrudan bir sonucuydu. Yarışmayı yöneten bir girişimci olan Peter Diamandis, talebini gördü ve kamuoyuna ve ardından daha önceki bir XPrize'ı destekleyen Musk'a özel olarak cevap verdi . Diamandis'in aklına bir fikir geldi: Ya yeni bir konuda bir tane daha yapsaydık?

Diamandis, "Elon'la ilgili özelliklerden biri, bir şeyi yapmak isteyip istemediğini anladığında çok hızlı hareket etmesidir" dedi. Musk sonunda bir lansman etkinliğini de yönetmeyi kabul etti. "Tanıtımın nedeni, bu ödülün var olduğunu olabildiğince çok kişinin bilmesini sağlamaktır."

Musk'ın diğer bağışlarından bazıları daha sade oldu. Geçen sonbaharda, Musk'ın aile ofisi başkanı Jared Birchall, organizasyonu hakkında bir tweet gördükten sonra, Feeding Texas'ın başkanı Celia Cole'a "birdenbire" ulaştı. Musk, Covid-19 yardımına 100.000 dolarlık bağış yapmakla ilgilendi. Kış fırtınaları bu kış Teksas'ı vurduğunda, Cole'un ekibi Musk'a geri döndü - ilk hediyesine bir sıfır daha ekledi.

Cole, "Hızlı bir soru ve çabuk bir evetti," diye hatırladı. "Teksas'a yerleşiyor gibi görünüyor ve belki de Teksas'ı odak noktası yapmak için çalışıyor."

Musk aynı zamanda oldukça şeffaf davranıyor - hatta çok parçalı duyurularla dalga geçen ve birkaç bağımsız haber döngüsü oluşturan tweet'lerle eğlenceli, çekingen ve dikkat çekici. Hayırsever bağışlarının anonim olması gerektiğine olan önceki inancına rağmen , tüm bu bağışlar kamuya açıklandı .

Bu Elon tanıtım makinesi, Twitter'da yapmaya eğilimli olduğu için bazen kendisinin önüne geçiyor.

Musk ilk bir tweet içinde XPrize yarışma açıkladığında, dedi “ayrıntılar önümüzdeki hafta” - neredeyse üç hafta sonrasına kadar gelmedi. Musk dünyaya Brownsville bölgesine 30 milyon dolar vereceğini söylediğinde, belediye başkanının tweet gönderilmeden önce paranın geleceğini bilmediğini söylediği Brownsville şehrine söylemeyi bir şekilde unuttu .

O para henüz gelmedi. Belediye başkanı Trey Mendez, Recode'a, şehrin bir ay önce tweet'ten bu yana katkısı hakkında Musk Vakfı ile "ilk görüşmelerde bulunduğunu" söyledi. Şehir yetkilileri şimdi gecikmeli olarak nasıl harcanacağına dair bir plan hazırlıyor.

Bu, bölgedeki okullar için benzer bir cennetten kalma anıydı ve bu, esas olarak, ülkenin üçte birinden fazlasının yoksulluk içinde yaşadığı bir ülkede Latin kökenli öğrencilere eğitim veriyordu . Paskalya'dan hemen sonra Musk'ın ekibi, Cameron County denetçileri ve sözleşmeli okul müdürleri ile ne kadar paraya ihtiyaç duyabileceklerini ve istek listelerinde neler olduğunu sorgulamak için bir dizi toplantı düzenledi. Bölge okulları için verilen 20 milyon $ 'ın 5 milyon doları geçtiğimiz Cuma günü yatırıldı - her bölgeye kayıtlı öğrenci sayısına göre ödüllendirildi.

Diğer 15 milyon doların, kısmen erken başarılara dayalı olarak daha fazla proje için bu yaz başlayarak gelecekteki dilimlerde dağıtılması bekleniyor.

Rio Hondo Bağımsız Okul Bölgesi ödülünü alan Roger Lee, "Yapacağımızı söylediğimiz şeyi yaparsak ve almamızı istedikleri paranın karşılığını alırlarsa, benim izlenimim olacak," dedi Rio Hondo Bağımsız Okul Bölgesi ödüllü Roger Lee Yerel ulaşım hizmetlerini artırmak ve bir ilkokulda robotik programını desteklemek için 100.000 $.

Musk'ın özel uzay aracı şirketi SpaceX, Rio Grande Vadisi'nde operasyonlar inşa ediyor ve bölgeye olan hayırseverliği kesinlikle yerel ilişkilere de yardımcı oluyor. Lee gibi denetçileri SpaceX ofislerine getirdi ve yerel okulları ve iş eğitimini iyileştirmeye olan ilgisi, Musk'ın daha yerel teknik yetenekleri işe alması gerektiğini söylediği SpaceX için uzun vadede temettü sağlayabilir .

Musk, kurumsal kariyerinde pizzazz için benzer bir hız ve yetenek sergiledi. Musk hızlı hareket ediyor - bazen çok hızlı - ki bu mega hayırseverlikte kapıdan para çekebilir , ancak köşeler kesilirse geri tepebilir. Tesla ve SpaceX'teki pizzazz, Musk'ı hayır kurumlarına uygulandığında Musk'ın itibarını parlatmaya yardımcı olabilecek bir şovmen haline getirdi.

Elbette, bu hayırseverlik hamlesine rağmen, Musk'ın isminin neslinin büyük hayırseverleri arasında kazınması için daha uzun bir yolu var. Artık dünyanın en zengin insanı olmasa da, Tesla hisseleri hızla yükseldi ve bununla birlikte net değerini getirdi ve tahmini varlıklarını 190 milyar dolara yükseltti.

Eleştirmenlerin hızlıca belirttiği gibi, açıklanan ömür boyu bağışta yaptığı 250 milyon dolar bu varlıkların yalnızca yüzde 0.1'i kadardır. Büyük hayırsever hediyeler - örneğin imzaladığı Verme Taahhüdü'nü karşılayacak türler - on yıllar sonra nihayet bir Tesla hissesini satmaktan çekinmeyeceği zamana kadar beklememesini söyledi . Ve bunların hepsi Musk'ın hayırsever armağanlarının gerçekten işe yarayıp yaramayacağı veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve şehirler arasından kazananları seçmesine izin veren sistemin temelde adil ve demokratik olup olmadığı hakkında hiçbir şey söylemiyor .

Ancak Musk, bir süredir ilk defa işi yapıyor gibi görünüyor. Değişim devam ediyor olabilir.

tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow