Benzinin Kısa Tarihi: Gaz Hayatımıza Nasıl Girdi?

Benzin hayatımıza nasıl girdi? Ve nasıl oldu da eski Standard Oil Company ve bugünün ExxonMobil'i de dahil olmak üzere onun soyundan gelenler - nesilden nesile bir buçuk asırdır - sadece benzindeki en büyük isim değil, aynı zamanda çok uluslu şirketler arasında da bir dev değil, aynı zamanda dünyanın çevresel bozulmasının uzun süredir hüküm süren kralı?

Benzinin Kısa Tarihi: Gaz Hayatımıza Nasıl Girdi?

BÖLÜM BİR

Benzin hayatımıza nasıl girdi?

Ve nasıl oldu da eski Standard Oil Company ve bugünün ExxonMobil'i de dahil olmak üzere onun soyundan gelenler - nesilden nesile bir buçuk asırdır - sadece benzindeki en büyük isim değil, aynı zamanda çok uluslu şirketler arasında da bir dev değil, aynı zamanda dünyanın çevresel bozulmasının uzun süredir hüküm süren kralı?

Baştan başlarız çünkü başlangıç ​​her zaman başlamak için iyi bir yerdir. Kurşun, benzen, 1,3-bütadien, benzen, toluen, etilbenzen, ksilenler, izoparafinler, metiltert-bütileter, MMT ve diğer lezzetli maddeler gibi ek toksinlerin benzine eklenmesi de dahil olmak üzere burada ele alacağımız her şey kanserojenler - İç Savaş döneminde başlangıcından bu yana petrol endüstrisini karakterize eden pantolonun koltuğu kimya mühendisliği ve gelişigüzel dağınıklık ile tamamen bir parça haline geldi. En güçlü oyuncusu Standard Oil ile aynı hikaye.

Modern şirket her zaman tekele ve kartele yöneldiği için, bir şirketin diğerlerinin üzerine yükselişi de doğru mu? . Petrol endüstrisinin geçmişine ve uygulamalarına aşinalık arttıkça ve Standard Oil'in ömrü ve zamanları hakkındaki bilgiler genişledikçe, “Nasıl yapabildiler?” Sorusu daha az hale geliyor. ve daha fazlası “Nasıl yapamazlar?” Her durumda - benzine fazladan zehir koyup kendisi zehir koysun ya da hava kirliliği, küresel ısınma, sağlık tehlikeleri ve ürünlerinin bunları yaratmadaki tekil rolleri hakkında bildiklerini örtbas etmek - şirketin benzersiz anti-sosyal kişiliği, isteklilik tarihi belirgin bir şekilde, kamu ve maddi dünya üzerine ciddi bir risk yüklemek için,


Petrol, yaklaşık 360 ila 286 milyon yıl önce gerçekleşen Paleozoik Çağ'ın Karbonifer Dönemi'nde oluşan üç fosil yakıttan (kömür ve doğal gaz diğer ikisi) biridir. Ağaç ve bitki yaşamı öldüğünde, kalıntıları ayrıştı. Sayısız bin yıl boyunca bozulmamış antik bitki örtüsü turba oldu. Ardından, milyonlarca yıl boyunca ve karada ve okyanus tabanının altında turbanın üzerinde toplanacak olan tortu ve kayaların aşırı baskısı altında, kalan su dışarı atılacak ve karbonca zengin maddeler yaratılacaktır. Uzak gelecekte, lambalarımızı yakmak, evlerimizi ısıtmak ve zamanla arabalarımıza, jet skilere ve yaprak üfleyicilere güç sağlamak için çıkarılacağı zamanı sessizce bekliyoruz.

Dünyanın gördüğü en devasa girişimlerden biri olan petrol endüstrisi, 19. yüzyılın ortalarında hız kazanmaya başladı . Oradan, insanlık tarihindeki en önemli ekonomik ve çevresel güçlerden biri haline gelecekti. Ancak ortaya çıkışı, aslında dünyanın petrolle ikinci turunu belirledi. Bugün çok az kişi, Mezopotamyalıların, medeniyet günlerinin beşiğinde, 5000 yıl önceki malların coşkulu tüketicileri olduğunun farkında.

MÖ 3.000'den önce bir süre, Sümerler, Asurlular ve Babilliler, yeryüzünden sızan petrolü ilgili bir biçimde, asfalt bitümünü kullandılar. (LaBrea katran çukurlarını düşünün.) Modern İsrail yakınlarındaki Ölü Deniz, ticari kullanım için toplanacakları kıyılarına akan asfaltik petrol yatakları nedeniyle bir zamanlar Asfaltit Gölü olarak biliniyordu . Mezopotamya ekonomilerinin temel bir unsuru olan asfalt, yol inşa etmek, gemileri su geçirmez hale getirmek ve inşaatta mastik olarak çalışmak için kullanıldı. Aynı zamanda boyalarda, ilaçlarda ve şimdi güzellik bakım ürünleri olarak adlandırdığımız ürünlerde bir bileşen bileşeniydi.

O zamandan beri petrol konusunda işlerin nasıl gittiği göz önüne alındığında, bazıları Perslerin Yeni Babil krallığını fethine müteşekkir olmamız gerektiğini söyleyebilirler, c. 600 M.Ö. Takip eden yüzyıllarda, petrol konusundaki farkındalığın çoğu batı dünyasından buharlaştı.

Bu olmasaydı ne olurdu söylemek zor. Bu etkili bilgi kesintisi, Batı'nın son bir buçuk yüzyıldaki yoğun petrol yakma ve şiddetli petrol kaynaklı kirliliği serbest bırakmasından en az iki bin yıl önce güvence verdi. Bu, iki düzine asırdan fazla bir süredir devam eden ürün geliştirme ve daha sonra tedavi ettiğimiz çoğu zaman şaşırtıcı kimyasal başarı ile birlikte. Bu arada, kendi çevresel kabusu olan kömürü yakıyorduk.

Tarih bize antik Yunanistan'ın petrol konusundan büyük ölçüde kaçındığını, Romalıların ise bunu hafif bir merak meselesi olarak gördüğünü söylüyor. Çinliler onu zaman zaman ısıtmak için kullandılar ve İskenderiye ve başka yerlerdeki Arap nüfusları, erken petrol damıtma teknolojileri geliştirerek adil bir ilgiyi korudu. Bir inşaat malzemesi olarak petrole daha az odaklandılar ve daha çok aydınlatıcı ve yanan bir yakıt olarak kullanımına odaklandılar.

Bu kullanımlara ilişkin bazı bilgiler Avrupa'ya, Arap ve Moğol savaşçıların ve Marcus Graecus'un tanımlarında -“ Yunanlıyı İşaretle”- sizin için - muhtemelen takma adlı bir yazar olan Liber Ignium'un Latince çevirisi sokaklara çarptığında Avrupa'yı büyüledi. 13 ortasında inci birkaç düzine yangın çıkarıcı tarifleri özetleyen yüzyılda. Batılılar ise, Haçlı Seferleri sırasında, Müslüman orduları ile mübadelede tasavvur edilemeyen vahşetteki ateş bombalarına, el bombalarına ve alev makinelerine maruz kaldıklarında, yaşamı petrol araştırmalarının yarıda bıraktıkları olarak yeniden düşünmeye davet edildiler. Deyim yerindeyse gazla yemek pişiriyorlardı.

Petrol, Batı'da yüzlerce yıl aydınlatıcı olarak kullanılmayacak olsa da, damıtma ile ilgili teknikler, Orta Çağ'da Avrupa beceri setine girmeye başladı. Hem 1959'da William Daum tarafından yazılan American Petroleum Industry hem de 1937'de RJ Forbes tarafından yazılan Fifteen Centuries of Bitumen, Thaddeus Alderotti tarafından 1300 civarında şarabın damıtılmasında kullanılan tabular kondansatörün icadına işaret ediyor. Buharı hareketsiz kafanın içinde değil de dışarıda depolamaktı, beş yüz yıldan fazla bir süre sonra farklı bir bağlamda kullanışlı olacak bilgi.

Zira önemli petrol talebi 19. yüzyıla kadar gerçekleşmedi. Önce ilaç endüstrisinden geldi, o zamanlar bugün olduğundan daha küçük ve tartışmalı bir şekilde daha gölgeli bir iş. Tipik olarak, merhemler, anestezikler ve etkisi şüpheli tonikler gibi farmasötik petrol yan ürünleri satanlar, genellikle petrolü yerden çeken ve daha sonra onun erdemini yüksek sesle dile getiren serbest çalışan kişilerdi.

Yerli Amerikalılar ayrıca göllerin ve toprağın yüzeylerine sızan petrolü su geçirmez kanolar ve tıbbi kullanımlar için kullanıyorlardı; George Washington'un birliklerinin, sempatik yerli halklar tarafından soğuk ısırıklarını petrolle tedavi etmeye teşvik edildiği bildirildi . Petrol ürünleri, romatizma, kronik öksürük ve yanık yaralarının neden olduğu ıstıraplara yardımcı olmak için, dürüst şifacılardan düpedüz sahtekarlara kadar uzanan derecedeki taşra doktorları ve destekçileri tarafından bir süre için reçete edilecekti.

Petrol, bu sırada tuz madenciliği yapanlar tarafından sık sık kaza sonucu keşfedildi. Sondaj ve sondaj yöntemleri, giderek daha büyük derinliklerden daha fazla tuzlu su elde etmek için geliştikçe, sondajcılar genellikle petrole çarptı. Daum'un The American Petroleum Industry'de Latince " petra" ve petrol için " oleum" kelimelerinden türetilerek belirttiği gibi bazen "kaya yağı" diyorlardı .

19 ortasında ise inci yüzyılda başlamış fırsat odaklı bireylerin artan sayıda çok az veya hiç bir ücret ödemeden yerden çıkarılan olabilir bu komik kaygan şeyler için bir kullanım olacaksa vardı belli hissetmek.

1833'te bir doktor, Amerikan Bilim Dergisi'nde, petrolün “büyük ve yoğun talebi nedeniyle, bunun küçük bir şişesinin 40 veya 50 sente satılacağını bildirdi. Şu anda, ülke sakinleri arasında eyer morlukları ve atlarda 'çizikler' olarak adlandırılan şikayetler için genel olarak kullanılıyor. Atların etine alışılmadık bir şekilde adapte olmuş gibi görünüyor ve birçok rahatsızlığını harika bir kesinlik ve hız ile iyileştiriyor. "

1840'larda ve 1850'lerde, Pittsburgh ve Philadelphia arasındaki yapay su yollarını kat eden bir kanal teknesi operatörü olan Samuel Kier, bu tür uygulamaları ticarileştirmek için çok şey yaptı ve aynı zamanda batı Pennsylvania'nın tepelerinden petrol çıkarmak için tuz sondajı tekniklerinin kullanımını teşvik etti. .

Ancak 1833 raporunun belirttiği gibi, petrolün başka kullanımları da vardı. “Bol olduğu mahallelerde ispermeçet [balina] yağı yerine kandillerde yakılır, parlak bir ışık verir, ancak odayı kendine özgü bir kokuyla doldurur. Kömürden süzülerek bu ampirömatik kokunun çoğu yok edilir ve yağın kalitesi ve görünümü büyük ölçüde iyileşir. Aynı zamanda, hayvansal ve bitkisel yağlar için çok yaygın olan glüten içermediği için, makinelerde sürtünmeyi önlemek için iyi bir şekilde uyarlanmıştır ve uygulandığı parçaları uzun süre serbest hareket halinde korur.”

KAMPEN, KÖMÜR GAZI VE KEROSEN

Modern petrol endüstrisinin yükselişi, petrolün makineler için bir yağlayıcı ve olası bir aydınlatıcı olarak değerinin daha yaygın olarak takdir edildiği 1850'lerde yeterince alçakgönüllü bir şekilde başladı. Yüzyıllar boyunca, balina yağı tercih edilen lamba yakıtı olmuştu ve daha sonra ışık sağlamak için domuz yağı, donyağı ve bitkisel yağlar talep edilmişti, ancak balina yağı gibi, her biri maliyet, güvenlik, tedarik veya kolaylık açısından önemli dezavantajlara sahipti. geri kazanım ve kullanım veya bunların bir kombinasyonu. Örneğin, birçok New England'lının servetini oluşturan balina yağı, talep arttıkça ve aşırı avlanma nedeniyle balina popülasyonu azaldıkça inanılmaz derecede pahalı hale geldi.

Ancak, kömürün kok üretmek için ısıtılmasıyla oluşan kömür gazı ve daha sonra, temel bağlantıları sağlayan, kömür ve petrolün mumsu bir hidrokarbon ilişkisi olan (asfaltum veya mineral mum olarak da bilinir) bitümlü şeylden türetilen kömür yağıydı. modern petrol dünyamıza.

1816'da Baltimore'daki Gas Light Company tarafından kömür gazının ilk satışı, Daum'un saygın tarihinde belirttiği gibi, "bir mineralin bir aydınlatma kaynağı olarak ilk önemli kullanımı" olarak işaretlendi. Ancak Avrupa'daki kömür gazı işletmeleri başarılı olurken, Amerika Birleşik Devletleri'nde kısa ömürlü oldular. Bununla birlikte, Amerikan kömür gazı ve kömür petrolü öncüleri, petrol endüstrisinin büyümesi için kritik öneme sahip olacak dağıtım yöntemlerinin yanı sıra damıtma ve rafine etme tekniklerinin de temelini attıkları için önemini korumaktadır.

Petrolün yeni popülerliğinin hemen öncesindeki on yıllarda, terebentin / alkol karışımından yapılan ve kamfen olarak bilinen aydınlatıcı bir sıvı, ABD'deki baskın aydınlatma yakıtı olacaktı. enerji kaynağı. Ancak, daha sonra alkol yakıtlarında olduğu gibi, hükümet politikaları müdahale etti. Camphene, İç Savaş sırasında tüm alkollere - endüstriyel ve eğlence amaçlı - uygulanan büyük bir verginin piyasayı kömür yağından yapılmış yeni bir yakıta sürüklediği zaman, neredeyse bir gecede hakimiyetini kaybetti. Gazyağı deniyordu ve maliyetin yanı sıra başka avantajlara da sahipti.

Bu çığır açan yakıt için, kömür yağının en eski taraftarı ve muhtemelen yeni enerji kaynağı tarafından ruhunu parçalayan ilk ruhlardan biri olan Abraham Gesner'e teşekkür edin. Londra'da cerrah olarak eğitim gören Gesner, 1820'lerde tıp uygulamak için Kanada'daki anavatanına geri döndü, ancak 1836'da sayfa çevirici olarak kabul edilen “Remarks on the Geology” kitabının yazılması da dahil olmak üzere, ilgisiz jeoloji, mineraloji ve arıtma alanlarında birçok dikkate değer başarı ile itibar kazanacaktı. ve Mineralogy of Nova Scotia”, bu ona New Brunswick Eyaleti Jeologu olarak kısa bir görev kazandırdı. Ancak dehasının nihai ifadesi - ve duygusal yıkımının en yakın nedeni - gazyağı olarak adlandırdığı rafine bir üründü - balmumu için “ keros ”, “ ene ”.” çünkü kamfen gibi uçucuydu, aslında çoğu zaman fazla uçucuydu; lamba yangınları 19. yüzyılda rahatsız edici derecede sık görülen olaylardı . (İngilizler, tesadüfen, gazyağı “parafin” olarak adlandırırlar.)

Kendall Beaton'ın 1955 tarihli The Business History Review, Dr. Gesner'in Gazyağı: Amerikan Petrol Rafinasyonunun Başlangıcı başlıklı makalesinde kaydedildiği gibi , Gesner, potansiyel müşterileri gazyağının vaadiyle tanıştırarak, “Şu ana kadar hiçbir malzeme halka sunulmamıştır. Gazyağı yağı gibi bir ışık üretmek. Bilinen diğer tüm maddelerden daha iyi ve daha parlak bir ışık verir, mum veya kamfen maliyetinin yarısından daha az bir fiyata… son derece temiz yanar, koku vermez, hiçbir iklimde donmaz ve herhangi bir elde tamamen güvenlidir… Ekonominin ve kullanımının güvenliğinin ve yaydığı ışığın parlaklığının bir sonucu olarak, [o] yakında ülkedeki her evde kullanılmalıdır. "

Bitümlü şeylden elde edilen ve artık herhangi bir fosil yakıttan elde edilebileceğini biliyoruz, kerosenin geleceği parlaktı (örneğin, bugüne kadar jet yakıtının temeli olmaya devam ediyor), bu kadar olmasa bile. güçlendiricilerinin söz verdiği gibi temiz ve zararsız. Ancak Gesner'in geleceği daha az aydınlık olurdu.

Fosil yakıt bazlı aydınlatıcılarda yeni bir endüstrinin zemin katına girmek için New York'a taşındığını görenler de dahil olmak üzere birkaç girişime rağmen, nispeten kısa ömrünün geri kalanında bu keşfinden yararlanmak için başarısız oldu, fakir ölüyor, kırıldı ve görünüşte felsefi olsa da, tamamen soyulmuş hissetmek . Ürünü ve bunu yapmak için gerekli birçok teknikle birlikte onu işlemenin geniş gereksinimini izole etmişti ve bir yakıt stoğunun olası birçok yan ürününü kullanmanın bilgeliğini ve yöntemlerini ayrıntılı olarak özetlemişti. Ancak ödülü, bazı tarih kitaplarında bir dipnottu ve kendi tabiriyle, balinaları kurtardığı ve “denizlerin minik canavarları için… uzun ve kalıcı bir tatil” sağladığına dair rahatlatıcı bilgiydi. ”

Petrol gibi, ham kömür yağı da değerli bileşenlerini ayırmak için damıtma gerektirir. Kötü kokulara, kusurlu renklere ve yanma düzensizliklerine neden olan karbon ve amonyak gibi safsızlıkları gidermek için damıtma ve kimyasal işleme ihtiyaç duyar. Petrol ticaretinin tarihindeki hemen hemen tüm gelişmelerde olduğu gibi, yeni ürünün zayıflıkları, keşiflerine genellikle rahatsızlık, hastalık ve en kötü şekilde eşlik eden tüketiciler tarafından, sahada yaratıcılarına eski moda bir şekilde açıklandı. vakalar, ölüm.

Gesner'in başaramadığı karlar, erken endüstri öncüleri, İskoçya'dan James Young ve New York City'den Samuel Downer organizasyonuydu. İkincisi, 1857'de Joshua Merrill adlı genç bir satıcı ve yağlama mühendisinin çabaları sayesinde, yıkıcı damıtma veya "çatlama" sürecini ortaya çıkardı. Çatlama, bir yağ 600 derece F'nin üzerindeki sıcaklıklara aşırı ısıtıldığında meydana gelir; bu, ağır yağların moleküler yapısını değiştiren, daha küçük molekülleri daha büyük olanlardan parçalayan veya "kıran" bir işlemdir. Farklı moleküler yapılara sahip yakıtlar farklı özelliklere sahip olduğu için, bu ilk günlerde aydınlatma gibi belirli yakıtları belirli bir kullanım için ideal olarak uygun hale getirmek için optimal moleküler yapılar ve kaynama noktaları elde etmek için çatlama yapılır.

Downer organizasyonu, "çatlama" keşiflerinin gücüyle, bu alana ilk girenlerden biri olan New York Kerosene Co.'yu ve ironik bir şekilde 1853'te Asphalt Mining & Kerosene Gas Company olarak kurulan Gesner şirketini devralacaktı. (daha sonra Kuzey Amerika Gaz Işık Şirketi), New York City'deki Queens ilçesi ile Brooklyn arasında uzanan Newtown Creek kıyıları boyunca.

(Tarihsel not: bu aynı tesis 1876'da Standard Oil'in kontrolüne geçecekti. Gesner'in izole ettiği temel tekniklerin uzun ömürlülüğünü ve endüstrinin maliyetli teknolojik yükseltmelere karşı isteksiz tavrını gösteren bu fabrikalar, gelecek yüzyılda iyi bir şekilde çalışacaktı 2010 yılında federal hükümet tarafından Süper Fon bölgesi ilan edilen Creek - Brooklyn ve Queens arasında bir Doğu Nehri halicinin - büyük miktarlarda petrol emdiği biliniyor. 1978'de 17 ila 30 milyon galon arasında bir multi-milyon galonluk bir bulutta toplandığı ve Brooklyn'in uluslararası suları altında yeraltı suyu tükenmiş akiferleri işgal ettiği tahmin ediliyorGreenpoint ve Williamsburg'un yenilikçi başkentleri . Bunu, 11 milyon galon dökülen daha rezil ama daha küçük Exxon Valdez tanker felaketiyle karşılaştırın.)

Söylemeye gerek yok, şanssız bir yaşam göz önüne alındığında, Gesner kurulmasına yardım ettiği rafinerinin kontrolünü kaybetti. Ancak, 1859'da keşfinin başlattığı teknoloji - rafinasyon - yaygın hale geliyordu ve yaklaşık 33 işletme kömür petrolünü rafine etmek için kurulmuştu. As , Scientific American Aynı yıl sadık kalacağına, “kömür petrol üretimi ülkemizde biraz kapsamlı bir hale geldi ve şu anda konu büyük önem biridir.”

tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow